Fredens Kirke

Fredens Kirke

taget ud af brug som folkekirke 2008

Ryesgade 68, 2100 København Ø.Bygget år 1899

Kirkens Arkitekt: Martin Nyrop


Sognes hjemmeside

Sogneoplysninger for Fredens-Nazaret Sogn

Vor Frue-Vesterbro Provsti
Københavns Stift

Kirker i sognet/kirkedistriktet: 2
Øvrige kirker i sognet:
Nazaret Kirke

Kommune
København
Indbyggere i sognet:
4.691
Folkekirkemedlemmer i sognet:
2.980
Folkekirkemedlemmer i %:
63,53
Oplysningerne om indbyggere og folkekirkemedlemmer er pr. 1. januar 2012.


Fredens Kirke ligger i Ryesgade på Østerbro i København. Egentlig ligger kirken for enden af en blind sidegade til Ryesgade, men sidegaden regnes som en del af Ryesgade.

I slutningen af 1800-tallet husede bygningen forlystelsesetablissementet Sortedamslund. I 1898 købte Kirkefondet den for at indrette den til kirke, noget der ikke faldt i god jord hos Folkekirkens højrefløj. Ombygningen blev forestået af arkitekten Ludvig Knudsen og kunne indvies 18. november 1900. I 1906 blev tværbygningen tilføjet, sammen med tårnet, som er tegnet af Martin Nyrop.

I foråret 2008 blev det meddelt at kirken fra september 2008 ikke mere skulle fungere som folkekirke, men i stedet udlejes til en international menighed. Sidste ordinære gudstjeneste blev afholdt 27. juni 2008. Sognet vil dog stadig lejlighedsvis benytte kirken til lovsangs- og engelsksprogede gudtjenester.

Den oprindelige bygning har én etage, bygget i røde mursten med et tagpaptækket tag med lav rejsning. Facaden er fagopdelt med ørelisener. Hvert fag har et højtsiddende rundbuet vindue med en enkel sandstenskarm og jernsprosser. Tværbygningen er kun ganske lidt højere, men er i to etager, og rummer våbenhus og sakristi på første etage samt menighedssal på anden etage. Bygningen har hvidmalede vinduer, rektangulære i nederste etage og rundbuede i øverste.

Tårnet, som sidder midt på tværbygningen, er i røde sten på den nederste del (op til tagkanten) og grå på den øverste. I overgangen er der otte bånd skiftevis i de to overflader, med direkte reference til tidligere tiders båndmurede landsbykirketårne. Tårnet afsluttes af et sekskantet skifferbeklædt spir, med et kors på toppen. Øverst på tårnet er der rundbuede dobbeltglugger på alle sider, og under dem, på facaden mod Ryesgade, sidder en urskive.

Indgangen er udsmykket med en klassisk rundbuet portal med trekantfronton, udført i mursten med sandstensdetaljer. I frontonen sidder et forgyldt IHS-monogram. Kirken område afgrænses mod Ryesgade af et smedejernsgitter båret af murstenspiller med sandstensdetaljer.

Lisa Hildegardt
Fredens Kirke
Fredens Kirke
Fredens Kirke
Fredens Kirke
Fredens Kirke
Fredens Kirke
Fredens Kirke
Fredens Kirke
Fotograferet i juni/august 2006, af Jens Kinkel
All © copyright Jens Kinkel