Grøndalskirken

Grøndalskirken

Hulgårdsve 2,
2400 København NV.Bygget år 1928

Kirkens Arkitekt:  Julius Smith

Sognes hjemmeside

Sogneoplysninger for Grøndals Sogn

Valby-Vanløse Provsti
Københavns Stift

Kirker i sognet/kirkedistriktet: 1
Kommune
København
Indbyggere i sognet:
8.242
Folkekirkemedlemmer i sognet:
5.677
Folkekirkemedlemmer i %:
68,88
Oplysningerne om indbyggere og folkekirkemedlemmer er pr. 1. januar 2012.Grøndalskirken er en kirke beliggende i forgreningen mellem Hulgårdsvej og Hillerødgade i København NV. Grøndal er betegnelsen for det lille københavnske kvarter i Københavns Kommune omkring Grøndalskirken. Kvarteret der ligger mellem Vanløse, Frederiksberg og Brønshøj, har ca. 8.000 indbyggere.

Omkring 1900 var Grøndals marker en del af Brønshøj Sogn, i den nordvestlige del af Københavns Kommune. I 1918 havde Grøndal-kvarteret fået mange nye indbyggere, og i 10 år var en træbarak det nye Grøndals Sogns kirke. Ved hjælp af blandt andet frivillige bidrag blev grundstenen til den nuværende kirke lagt den 24 juni 1927.

Menighedsbørnehaven Parkhøj er tilknyttet Grøndalskirken.

I 2007 blev de bunkere der skæmmede udsigten til kirken fjernet som led i Københavns Kommunes planer om at fjerne disse helt.

Arkitekten Julius Smith tegnede kirken i nationalromantisk sengotisk stil, og den står udadtil, som da den blev indviet i 1928 – som en større landsbykirke. Efter en gennemgribende renovering af kirkerummet i 2009, blev den faste prædikestol erstattet af en spinkel mobil pult i sort jern, bænkene er erstattet af nye geometrisk enkle møbler i lyst ahorntræ, og nye cirkelrunde lysekroner.

Kirken gulv er belagt med ølandssten i et såkaldt etruskisk forbandt. Den mørke indgangsdør er lavet i det fine metal tombak.

Lisa Hildegardt
Grøndals  Kirke
Grøndals Kirke
Grøndals Kirke
Grøndals  Kirke
Grøndals  Kirke
Grøndals  Kirke
Grøndals  Kirke
Grøndals  Kirke
Grøndals  Kirke
Grøndals  Kirke
Grøndals  Kirke
Fotograferet  i  juni/august  2006,  af  Jens  Kinkel
All © copyright Jens Kinkel