Grundtvigs Kirke

Grundtvigs Kirke

På Bjerget 12B,
2400 København NV.Bygget år 1927 til 1940

Kirkens Arkitekter:  Peder Vilhelm Jensen Klint, Kaare Klint og Esben Klint


Sognets hjemmeside

Sogneoplysninger for Bispebjerg Sogn

Bispebjerg-Brønshøj Provsti
Københavns Stift

Kirker i sognet/kirkedistriktet: 1
Kommune
København
Indbyggere i sognet:
10.410
Folkekirkemedlemmer i sognet:
5.226
Folkekirkemedlemmer i %:
50,20
Oplysningerne om indbyggere og folkekirkemedlemmer er pr. 1. januar 2012.


Grundtvigs Kirken på Bispebjerg i København er bygget til minde om præsten, digteren og folkeopdrageren Grundtvig.

Først gennem to idékonkurrencer i 1912 og 1913 fik bygmesteren Peder Vilhelm Jensen Klint ideen om en kirke som minde over Grundtvig.

Grundstenen på kirkens sydvestlige hjørne blev lagt på Grundtvigs fødselsdag d. 8. september 1921. Fem murere byggede tårnet, der stod færdigt og blev indviet d. 11. december 1927 og kaldt Tårnkirken. Det blev anvendt som midlertidig kirke under færdiggørelsen af resten af kirken. Krypt og hovedskib blev påbegyndt i foråret 1928; Hele kirken blev indviet d. 8. september 1940, nitten år efter grundlæggelsen.

P.V. Jensen Klint døde den 1. december 1930, og hans søn, arkitekt Kaare Klint, færdiggjorde byggeriet, herunder den store prædikestol, alteret, stolene og det lille orgel på nordvæggen. Hans søn igen, Esben Klint, tegnede det store orgel i vest og lysekronerne, der giver et særligt varmt skær i murstensbygningen. For næsten alt i kirken er baseret på mursten, som var almuens og hverdagens byggematerialer. Der blev anvendt ca. 5 millioner af slagsen, men de er mange steder skåret i en bestemt form og er håndslebne for at fremvirke et silkeblødt skær.

P.V. Jensen Klint og hans hustru Mathilde Caroline Pedersdatter Klints urner er indmuret i våbenhuset overfor Vinløvskrucifikset.

Kirkens monumentale udformning på toppen af Bispebjerg er inspireret af gotikken og de europæiske katedraler. Samtidig afspejler kirken også den middelalderlige, sjællandske landsbykirke. I målforholdene skulle der kunne findes hentydninger til Platons metafysik, således at de ”rette mål” afspejler det guddommelige og sande.

Grundtvigs Kirke rummer et egetræskrucifiks, som er tegnet og modelleret af Jensen Klint og hans datter Helle Klint Bentsen. Krucifikset viser en ung Jesus som er korsfæstet på solen, med vinranker der danner et slynget mønster som baggrund. Ved korsets fod står en mand (Johannes?) til venstre og en kvinde (Maria?) til højre. Det er ikke tydeligt, om det er Maria og Johannes, der er tale om. Nogle mener, at de to kunne symbolisere menigheden eller menneskeheden. Kaare Klint og P.V. Jensen-Klints hustru Mathilde stod formentlig model for figurerne, som er klædt som bønder.

Der findes også Grundtvigskirken i Esbjerg.

Lisa Hildegardt
Grundtvigs Kirke
Grundtvigs Kirke Grundtvigs Kirke
Grundtvigs Kirke Grundtvigs Kirke
Nord-orglet 1940, har 14 stemmer Vest-orglet, 1965, har 55 stemmer
Den største af de 4052 piber er 11m lang og vejer 425 kg.
Grundtvigs Kirke
Grundtvigs Kirke
Grundtvigs Kirke
Fotograferet  i  juni  2006,  af  Jens  Kinkel
All © copyright Jens Kinkel